İçeriğe geç

Ilmiye Salnamesi Nedir

Salname ne anlama gelir?

Salname, yıllık anlamına gelir. Osmanlı Devleti salnameleri ilk olarak 1847 yılında yayınlanmaya başlanmıştır. Daha sonra nezaretler, vilayet ve özel kişiler tarafından yayınlanmış olup, zamanla türleri ve sayıları artmıştır.

Salname ne anlatır?

Salnameler (Osmanlı Türkçesi: سالنامه, Salname), Osmanlı İmparatorluğu’ndaki kamu ve özel kurumlar tarafından bir yılın olaylarını topluca temsil etmek için oluşturulan eserlerdir. Osmanlı dönemi tarihini ve edebiyatını incelemek isteyen araştırmacılar için en önemli sosyal bilim kaynaklarından biridir.

Vilayet salnamesi nedir?

Osmanlı Devleti’nde merkezî yönetim, bakanlıklar, askeri kurumlar, vilayetler ile bazı özel kurum ve kişiler tarafından her yıl çıkarılan bilgilendirici yayınlara salnâme adı verilirdi.

Salname kimin eseri?

Osmanlı Devleti’nde devlet salnameleri olan salnameler tutulmaya 1847 yılında başlanmıştır. Vilayet salnamelerinin hazırlanması kapsamında İbrahim Halet Bey’in editörlüğünü yaptığı “Fihrist-i Salname-i Halep” adlı eser örnek alınarak ilk vilayet salnamesi olan Salname-i Vilayet-i Bosna 1866 yılında yayımlanmıştır.

Salnamelere nasıl ulaşılır?

Sayfa yolu: Bu veritabanı Osmanlı eyalet ve vilayet salnamelerini ve Nevsals.link’i içermektedir.

Maarif salnamesi nedir?

Maarif salnameleri ise 1316-1321 (1898-1903) yılları arasında Maarif Nezareti tarafından altı defa basılan eğitim hayatıyla ilgili salnamelerdir (DİA, 2009: 53; Sütçü, 2004: 87).

Vilayet ne demek din?

İl kelimesi Arapça kökenli olup; valilik, bekçilik, bir işi yönetme, sorumluluk alma anlamlarına gelir.

Vilayet Nizamnamesi neyi içerir?

1871 Nizamnamesi’nde memurların, idari kurulların, vilayet ihtiyar heyetlerinin, vilayet, kaza, belediye ve köy idarelerinin ve belediye yönetiminin yetki ve sorumlulukları hakkında maddeler yer almaktadır (Düstur 1289: 625-651).

Sahihayn kimin eseri?

Hakim en-Nişaburi’nin el-Müstedrek ale’s-Sahîhayn adlı eseri, Sahîhayn üzerine yapılmış en önemli çalışmalardan biridir. Hakim bu eserinde, Şeyhayn’ın şartlarına veya bunlardan birine uygun düşen, ancak eserlerinde yer almayan rivayetleri bir araya getirmek istemiştir.

Lütfiyye kimin eseridir?

Bu konuda yazılmış en ünlü eserler 17. yüzyıl Divan şairi Nâbî’nin Hayriyye’si ve 18. yüzyıl Divan şairi Sünbülzâde Vehbî’nin Lutfiyye’sidir.

Es Samil kimin eseri?

1.

Vilayet sistemi ne demek?

Osmanlı taşra teşkilatının en küçüğünden en büyüğüne doğru köy, belediye, kaza, sancak ve vilayet (vilayet/beylerbeylik) şeklinde kurulduğu bilinmektedir. Bu teşkilatta, birleşmek şartıyla köyler kasabaları, kasabalar ilçeleri, kasabalar sancakları ve sancaklar da eyaletleri (vilayet/beylerbeylik) oluşturuyordu.

Vilayet sistemine ne zaman geçildi?

Hatta. Türk yönetim tarihinde 1864 Vilayet Nizamnamesi’ne büyük önem verilir ve birçok kaynak Türkiye’nin bu nizamname ile “vilayet sistemine” geçtiğine inanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Siyah Saçlı Escort