İçeriğe geç

Abdest Alırken Ağza Su Vermesek Olur Mu

Ağza burna su vermek farz mı?

Gusül hazırlarken ağza ve buruna su dökmek farzdır. Ağza verilen suyu boğaza kadar çalkalamak ve suyu iyice buruna çekmek sünnettir. Bu hüküm oruç tutmayanlar içindir. Oruç tutanlar için uygun değildir çünkü suyun boğaza veya burun yollarına kaçma riski vardır.

Abdest alırken ağza su vermek farz mıdır, vacip midir, sünnet midir?

İttifak edilen yıkama farzlarının ayrıntıları konusunda da mezhepler arasında bazı görüş ayrılıkları vardır. Hanbelilere göre yüzü yıkamak, ağza ve buruna su vermeyi de kapsar (İbn Kudame, el-Muğnî, 1/87, 88).

Agizdan su gelirse abdest bozulur mu?

Yani: Ağızdan yutulması kolay olmayan yiyecek, su ve safra gibi şeylerin çıkması abdesti bozar. Bu maddeler birer birer meclise girse ve bir lokma büyüklüğüne gelse bile karar aynıdır. Abdest bozulur.

Ağza gelen su abdesti bozar mı?

Ağızdan çıkan sıvı kan miktarı, tükürükten fazla veya eşit olursa abdest bozulur. Vücuttan çıkan kan, çıktığı yere yayılmadıkça abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir. Çıktığı yerin dışına kendiliğinden yayılmayan bu sıvılar silinirse abdest bozulmaz.

Burna su çekmeden abdest olur mu?

Bu konuda halktan gelen deliller daha güçlü ve daha kesindir. Abdest sırasında ağız ve burnu yıkamak sünnet olduğundan, buna göre hastalık, ameliyat veya herhangi bir sebep göstermeksizin abdest sırasında ağzına ve burnuna su almayı bırakan bir kimsenin davranışı abdestin sıhhatine aykırı değildir.

Hanefilere göre abdest nasıl alınır?

Hanefilere göre abdestin vazifeleri Kur’an-ı Kerim’de sayılmıştır (Mâide, 5/6); yüzü yıkamak, dirseklere kadar kolları yıkamak, başı meshetmek ve topuklara kadar ayakları yıkamak (Mevsîlî, el-İhtiyâr, I, 40-42).

Maliki mezhebi nasıl abdest alır?

Maliki mezhebinde niyet, yüzü yıkamak, iki kolu yıkamak, başın tamamını meshetmek, iki ayağı yıkamak, muvalat [dinlenmeksizin uzuvları birbiri ardına yıkamak], delk [yıkanan yeri ovuşturmak] şeklindedir.

Abdest alırken ağzımıza su almazsam ne olur?

Şafii mezhebine göre; abdest veya gusül esnasında ağza ve buruna az miktarda su çarpılırsa ve bu su yanlışlıkla boğaza kaçarsa oruç bozulmaz.

Abdestin farzını alsak kabul olur mu?

Dolayısıyla abdestin geçerli olması için abdestin farzlarını yerine getirmek yeterlidir. Ancak sünnetler, sadece farzlarda meydana gelebilecek eksiklikleri telafi etmekle kalmayıp, alınacak sevabı da artırır.

Sessiz ve kokusuz yellenmek abdesti bozar mı?

Hades (abdestin bozulması) ancak kişi önden ve arkadan düzgün ve düz bir şekilde çıktığından emin olursa meydana gelebilir. Midede şişkinlik hissi, bir şey çıkmadığı sürece abdesti bozan bir şey değildir.

1 Damla idrar abdesti Bozar mı?

Ancak bir kimse namazdan sonra iç çamaşırında gördüğü ıslaklığın, namazdan önce veya namaz sırasında çıkan bir idrar damlası olduğunu bilir ve daha sonra çıktığı anı hatırlarsa, namazı abdestsiz kılmış sayılır.

Cinsel organa dokunmak abdesti bozar mı?

Dokunulan bölgenin cinsel bölgenin bir parçası veya çoğu/tümü olması fark etmez. Bir kişinin sadece önüne değil, arkasına da dokunmak abdestinin bozulmasına neden olur. Benzer şekilde, bir eşin veya çocuğun önüne veya arkasına dokunmak ve kendi şahsına dokunmamak abdesti geçersiz kılar.

Abdesti bozan 7 şey nedir?

322- Yedi şey abdesti bozar: 1) İdrar 2) Dışkı 3) Mide ve bağırsaklardan gelip arkadan çıkan gaz, 4) Gözün görmeyeceği, kulağın duymayacağı kadar çok uyumak. … 5) Akıl hastalığı, sarhoşluk ve baygınlık gibi aklın fonksiyonunu kaybetmesine yol açan şeyler.

Sümkürmek abdesti bozar mı?

“Bizim mezhebimize (Şafii mezhebine) göre, bir kimsenin ön ve arka tarafı dışında bir yerden bir şey çıkması abdesti bozmaz. Mesela: hacamat kanı, kusmuk ve burun kanı… Bunlar küçük veya büyük fark etmeksizin önemli olan şeylerdir.

Mide öz suyunun ağza gelmesi abdesti bozar mı?

Kusma nedeniyle yıkanmak zorunda kaldığı rivayet edilmiştir (Tirmizî, Taheret, 64 [87]). Ancak bu bir ağız dolusu olmalıdır. Kusmuk, ister yiyecek, ister safra, ister kan olsun, ağız dolusu olursa abdest bozulur. Balgam ise tükürük gibidir ve abdesti bozmaz.

Gusül abdesti farzları nelerdir?

Gusül, ağza su alınarak, boğaza kadar çalkalanarak, buruna su çekilerek ve kuru yer kalmayacak şekilde tüm vücut yıkanarak yapılır. Burada sıralanan işlemler Hanefilere göre guslün farzlarıdır. Bunlardan herhangi biri eksik olursa gusül geçersiz olur. Guslün bu farzlarının dışında sünnetler de vardır.

Abdestte 3 kere yıkamak farz mıdır?

Ayet ve hadislerden anlaşıldığı üzere, abdestte yıkanması gereken uzuvları bir defa yıkamak farz, üç defa yıkamak ise sünnettir. Ayetin manasından da anlaşılacağı üzere, her namazdan önce abdest almak gerekir.

Başı mesh etmek farz mı?

Başın meshedilmesi abdestin farzlarındandır (Mâide 5/6). Hz. Peygamber’den farklı uygulamalar benimsendiği için abdest sırasında başın nasıl meshedileceği ve başın ne kadarının meshedileceği hususunda hukukçular arasında farklı görüşler vardır.

Oruçluyken abdest alırken ağza su vermezsem olur mu?

Çünkü oruçlu iken abdest esnasında ağza ve buruna az miktarda su almak tavsiye edilmiştir. Ancak abdest ve gusül esnasında serinlemek, suyla oynamak veya ağza ve buruna fazla su almak gibi bir sebeple boğaza su kaçarsa oruç bozulur (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 2 /158).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir